Trening, karbohydrater & ketose av Pål Jåbekk

Hei kjære lesere

IMG_6190
Selv om før-bildene er fra ca.10 år tilbake så jeg nesten lik ut før jeg startet med LCHF i midten av 2012.

Jeg har flere ganger ønsket og tenkt at det er på tide å skrive om det å trene og å være i ketose og- eller med et lavt nivå av karbohydrater samtidig som man inntar gode mengder med fett og en grei mengde proteiner. Men med tiden jeg har hatt- og har til rådighet og tiden det tar så har jeg ikke fått gjort dette. Derfor, er jeg så utrolig glad og takknemlig for at Pål Jåbekk er en fantastisk blogger- og såklart har han skrevet noe om dette- og personlig syns jeg han beskriver det på en utrolig god og forståelig måte.

Og igjen så er jeg så heldig å få lov til å bruke noe av det han har skrevet, så hvis du er interessert i hva han har å si om trening, ketose og karbohydrater så anbefaler jeg deg å lese videre:

PS: Vil du se Jåbekk gjøre tøffe stunts og bevegelser?  Trykk her!

Trening, ketose og karbohydrater

Det er mange som ønsker å være i en kostindusert ketose mer eller mindre hele tiden. Dette oppnår man gjerne med å spise mindre enn 20-50 gram karbohydrater. Det kan være mange grunner til å basere energiforbruket sitt på fett og ha et høyt nivå av ketonlegemer i blodet. De mest ihugga måler gjerne nivået av ketonlegemer i blodet jevnlig for å være sikker på at produksjonen av ketonlegemer er høy nok.

Men ikke alle er klar over at kronisk kostindusert ketose også kan oppnås selv om man innimellom inntar større mengder karbohydrater. Trikset er å bruke trening. Trening, og spesielt tung trening, vil tømme glykogenlagrene i musklene og også redusere lageret i leveren. Glykogen er som kjent lagringsformen til glukose. Har vi mye i musklene bruker vi mer av det når vi trener, har vi lite må vi bruke fett. Glykogenet i leveren er der først og fremst som et nødlager som hjelper med å holde blodsukkeret stabilt.

Trening tømmer ikke bare glykogenlagrene, det øker også insulinfølsomheten i musklene. Det betyr at underveis i treningen og umiddelbart etter treningen vil inntatte karbohydrater først og fremst gå til å fylle opp glykogenlagre og påvirker produksjonen av ketonlegemer lite. Tomme glykogenlagre gjør at vi kan spise mer karbohydrater uten å gå ut av ketose. Akkurat hvor mye man kan innta må man finne ut av selv og den sikreste målemetoden er å måle ketonlegemer (betahydroksybutyrat, BTB) i blodet.

Det vil ikke være unaturlig å kunne innta 100 gram karbohydrater underveis og etter trening og likevel ha høyt nivå av ketonlegemer i blodet en liten stund etter trening. Det å innta litt karbohydrater underveis i treningen kan også gi en økt treningsinnsats og dermed større treningsutbytte.

Hovedbudskapet et at om man vil være i ketose så bør karbohydrater inntas under og etter trening og man kan da også innta mer enn ellers.

IMG_6207

 

IMG_2172

IMG_2293

Mindre karbohydrater, mer fett har fått musklene mine til å synes mer

IMG_1586______________________________________________________________________________________________________

My way;

Jeg spiser nokså lite karbohydrater/sukker/stivelse (Pic a name!). Og jeg er av de som tåler mye fett uten å bli uvel/kvalm. Men det skal sies at jeg var fettkvalm de første ukene da jeg gled over til lavkarbokostholdet. Jeg har vært gjennom halsbrann og vond hals, kvalme og det å være skikkelig fett-uvel, men jeg ville teste det ut ordentlig og kjøre på for å bli kvitt denne «redselen for fett» som jeg også hadde. Jeg har, som jeg tidligere har fortalt noe om spist «sunn normalt, norsk kost»- men uten hell. Jeg var på vei mot diabetes 2 til tross for at jeg ikke røyker eller drikker (en fest i ny og ne er ok), jeg trente 5-7 ganger i uka osv osv. Alt skulle jo tilsies at jeg skulle ha det best i min kropp. Men dengang ei… Ikke alle reagerer positivt på «Ekte sunn norsk kost» desverre. Og jeg er en av de som ikke funket på det…

Etter at jeg startet på lavkarbo har jeg fått resultater på treningen som før har latt vente på seg. Fettlagrene mine har blitt mindre. Jeg har hatt en typisk epleform og med insulinresistens som muligens også henger sammen med metabolsk syndrom så har mesteparten av kroppsfettet mitt vært fra hoftene og helt opp til hue 😉

IMG_2563

IMG_2631

IMG_2575

Til tross for at jeg alltid har følt at jeg lett har lagt på meg muskler så føler jeg likevel at jeg har økt både i styrke og muskelmasse der jeg ønsker å ha det- og dette også enda litt raskere etter at jeg startet på lavkarbo. Og jeg kan jo poengtere: At en ting er å spise riktig for kroppen fordi man ønsker å få resultater på det fysiske plan- altså det man kan se og ta på! Men jeg vil gjerne få satt en finger på at hovedgrunnen til at jeg prøvde meg på lavkarbo da jeg startet på Kost og Ernæringsstudie via Tunsberg Medisinske skole, var helt og holdent pga helsa mi. Jeg ville se om det var mulig å bli kvitt de helsemessige plagene som blant annet lavt blodsukker- føling flere ganger i uka i tide og utide, svingende blodsukker= sulten hele tiden, sov dårlig, alltid oppe 1-2 ganger om natta for å tisse, prikking i fingrene, oppblåst, i ettertid har jeg skjønt at jeg hadde noe problemer med fordøyelsen, men jeg har nok tenkt, som så mange andre at «jaja, det er vel bare sånn det er da» osv.

Men jeg ønsker iallefall å ha det mer enn bare ok- jeg vil ha den beste versjonen av meg- og da ikke bare det utseendemessige, men det som skjer inni kroppen min også. Hvorfor godta å ha det Ok når man kan få det HELT SUPERT? Hihihihi.

IMG_4995

Jeg er ikke i tvil om at fett i kosten med redusert sukker/stivelse er positvt for meg!

Hva funker for deg?

Positive tanker gir positive resultater

2 kommentarer Legg til din

  1. Ann Veronika sier:

    Du imponerer!!! 🙂 SKulle ønske at jeg bodde rett ved siden av deg sånn at vi kunne trene sammen igjen 🙂

    1. ❤️ Åh så utrolig hyggelig sagt Ann-Veronika. Nå ble jeg glad! Ja- husker du vi snakket om at vi ville kaste ut naboene så kunne dere flytte inn der? Sånn ca.2-3 barn tidligere… Hahah! Glemmer uansett aldri stå-påviljen vår på Rønningen ! Ha!

Kommenter gjerne om du har noe på hjertet <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..