Periodisk faste eller frokost?/ Intermittent fasting or breakfast?

Brie, nøt, mandler og litt grønt og rødt
Brie, nøtter, mandler,  litt grønt og rødt

Dette er så morsomt- spennende og egentlig ganske rart! I alle år har jeg vært et frokostmenneske! Et SKIKKELIG frokostmenneske altså! Fra jeg åpner øya og drar mitt første åndedrag, så har kroppen min skreket; F R O K O S T! NÅ! Og jeg har løpt til kjøkkenet, kasta i meg mat, og følt meg ganske så tilfreds;  H E L T til energien forsvant fra meg etter noen timer og kroppen min på ny SKREK etter enda en runde med  F R O K O S T ! (nesten sånn!)

Men er det sånn at man alltid skal spise frokost? Og må man alltid spise etter klokka?

PERIODISK FASTE: 

Dette skal ikke bli et langt innlegg om hva periodisk faste er da jeg har skjønt at det finnes ulike måter å gjennomføre dette på. Men tankegangen bak periodisk faste er at man skal kunne faste på natta og om morgenen. Jeg har opp igjennom årene møtt flere kunder og mennesker som sliter med å få i seg frokost og dette ville da kanskje kunne passe ypperlig til dem.

Den kanskje mest brukte formen for periodisk faste er å spise første måltid ca. klokken 12.00, da har man ofte fått trent først. Deretter vil man ha et spisevindu mellom 8-10 timer. Det anbefales 10 timer for kvinner, men det er ikke noe problem å holde seg til 8 timer dersom dette fungerer for deg. Det vil si at ditt siste måltid da blir enten klokken 20.00 eller klokken 22.00. Er du med så langt? I fasteperioden kan du innta kaffe/te, vann men ellers minst mulig.

Da jeg møtte herlige Melissa på Gran Canaria for en tid tilbake sa hun at jeg burde teste ut periodisk faste! Jeg tenkte at hun muligens måtte være et supermenneske som klarte seg uten frokost- og i tillegg skulle hun trene først! Min første tanke var at jeg ALDRI i verden ville få det til. ALDRI! Jeg som nesten puster F R O K O S T inn i kroppen!

Melissa og meg på Anfi Del Mar´s treningssenter
Melissa og meg på Anfi Del Mar´s treningssenter

Men- så ville jeg gi det en sjanse! Og siden har jeg jammenmeg kjørt periodisk faste i over ett år (nesten helt regelmessig). I LOVE IT! Dette har gjort at hverdagen min har blitt enklere. Mindre stress rundt morgenrutinene der barn skal ha matpakke, frokost (hvis hun ønsker) og forberedelser til dagen. Kroppen har vært energisk- da også kaffe er noe jeg har startet med i voksenalder. Du kan lese om periodisk faste her

OBS OBS: Jeg spiser LCHF. Periodisk faste er ikke bygget på dette og alle må finne sin livsstil hva gjelder matinntak og matinnhold. Ved periodisk faste spiller det ingen rolle hvor mange måltid du inntar, men mange opplever at de spiser færre måltider og er mer tilfredse og mette.

Likevel vil jeg bare påpeke at dersom jeg hadde spist «vanlig norsk kosthold» på periodisk faste så hadde jeg aldri i verden klart det. Da ville blodsukkeret mitt vært for lavt til at jeg kunne gått hele morgenen fra 06.00-12.00 uten noe som helst sukker/karbs som skulle ha fått opp blodsukkeret mitt. Men ved at jeg spiser høyfett slipper jeg blodsukkersvingninger og jeg slipper å gå rundt sulten uten energi! Nå har jeg masse energi og klarer å holde meg til første måltid- som oftest! Jeg spiser alt fra 2-4 måltider per dag. Jeg spiser meg god og mett på masse fett (haha, nam nam!), samt grønnsaker, salater og proteiner!

Er dette noe du ville ha testet ut? 

Har du prøvd, hva er dine erfaringer?

» Positive tanker gir positive resultater»

_________________________________________________________________________________________________

This is so funny – exciting and really quite strange! All my life I’ve been a breakfast person ! A PROPER breakfast person ! From I open my eyes take my first breath, my body screamed ; BREAKFAST ! NOW! And I would run to the kitchen, threw my food in my body , and felt quite satisfied ; UNTIL energy disappeared from me for a few hours and my body again cried out for an another round of BREAKFAST ! (almost like that! )

But do we always need breakfast? And do we have to eat after the hours?

INTERMITTENT FASTING :

This will not be a long post about intermittent fasting.  I realize that there are different ways to implement this . But the thoughts behind intermittent fasting is; you should be fasting the night and morning . I have over the years met more customers and people who are struggling to eat the breakfast. And I guess intermittent fasting would  fit perfect for them.

Perhaps the most common form of intermittent fasting is to eat the first meal approx . 12.00. And then after workout.  Then you will have an eating window between 8-10 hours . It is recommended 10 hours for women , but there is no problem keeping up to 8 hours if this works for you. This means that your last meal would be either at 20.00 or 22.00 . Are you with me so far? When you´re fasting you can enjoy your coffee / tea, water, but otherwise minimized intake.

When I met lovely Melissa in Gran Canaria a while back she told me to try intermittent fasting ! I thought she might had to be a super human being who managed without breakfast and in addition she would work out first! My first thought was:  NEVER! I would never manage to live a day without breakfast ! Me, who´s breathing BREAKFAST  !
But – I gave it a try! And holy moly! After that day I´ve been doing intermittent fasting for over one year ( almost regularly) . I LOVE IT ! This has made my daily life become easier. Less stress about morning routines! The body has been energetic – indeed coffee is something though! I started my coffeelife at the age of – late late twenties !

ATTENTION ATTENTION : I eat LCHF . Intermittent fasting is not built on this and everyone must find their lifestyle as regards food intake and food content . When doing intermittent fasting i (almost) doesn´t matter how many meal you consume , but many people find that they eat fewer meals and are more satisfied and full. You can read about intermittent fasting here.

Nevertheless, I will just point out that if I had eaten «normal Norwegian diet » on intermittent fasting I would never have managed. I would never last a day!  My blood sugar would get to low before my first meal at 12:00 if I get up at 06:00.  But when I eat highfat I do not have blood sugar swings and I do not walk around hungry! And I still got energy!  I eat 2-4 meals per day . My meals are good, healthy and I get stuffed with lots of fat (haha , yum yum !) , as well as vegetables , salads and proteins !

Would you try intermittent fasting?

Have you tried , what are your experiences ?

«Positive thoughts produce positive results»

2 kommentarer Legg til din

 1. Hei Camilla!

  Haha, hadde helt glemt dette bildet. Men vi hadde jo noen gode økter sammen vi!
  Så gøy å høre at jeg inspirerte til periodisk faste. Jeg elsker å følge dette spisemønsteret selv, det gjør jo hverdagen mye enklere.
  Jeg løp forøvrig halvmaraton uten å spise frokost. 🙂

  Fin blogg forresten! Gleder meg til å følge med videre!
  http://www.melissaspania.no

  1. Hihi ja det er du som er kjernen til at jeg fikk periodisk faste inn i livet mitt ! Det var så hyggelig å møte deg og din flotte familie! Håper vi snart sees igjen,hihi! Takk for fine ord om bloggen så langt ;), det varmer litt ekstra. Jeg liker veldig godt innleggene dine vet du 💛

Kommenter gjerne om du har noe på hjertet <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..