Matglede hjemme og på tur

 … er det enkelt å kombinere dette? Dette er et spørsmål jeg får ofte. Og på en måte er det enkelt å svare. Nemlig JA ! Men når man går spørsmålet (eller den som spør) dypere i sømmene så krever det ofte et mer komplekst svar og dermed krever det også et lengre svar. Helsenorge både på tv, i magasiner, aviser, blogger, snap, instagram osv har mange gode, inspirerende, enkle, mindre enkle, morsomme, næringrike og mindre næringsrike tips til nettopp det overskriften min peker til. Vi blir ofte forvirret. Vi blir ofte overveldet. Og når man blir overveldet velger (desverre) mange å ikke gjøre noe men bare fortsette i sitt gamle mønster, som de da i utgangspunktet ikke er fornøyde med.

Næringsrik, mettende og velsmakende fingermat
Næringsrik, mettende og velsmakende fingermat

Jeg tenker, at det første man må gjøre er å finne ut hva man ønsker ved å forandre et kosthold eller en livsstil. Hva er det kortsiktige målet? Har du et langsiktig mål? Er det mentalt? Er det fysisk? Er det å kunne være mer sammen med dine barn? Dine barnebarn? Er målet ditt å kunne komme deg ut av senga og føle at du er klar for dagen? Er det å kunne sove godt? Hva med mindre vondter i muskler og ledd? Færre magesmerter som ofte påvirker hele arbeidsdagen din? Og også fritiden din?

Grillspyd med deilige, næringsrike og varierende ingredienser
Grillspyd med deilige, næringsrike og varierende ingredienser

Etter at du har en noenlunde idé om hvorfor du ønsker å gjøre noe med kostholdet ditt, så har du mange valg- og det er ofte her flere desverre faller litt av. Og det er helt forståelig. Det kan også være noe forvirrende for oss som jobber med dette når informasjonsstrømmen og meningene er så mange innen kosthold og ernæringsbransjen. Men en ting er helt sikkert: Dersom du ikke gjør en forandring så vil du ikke kunne vite om dette fungerer på nettopp DEG ! Vi er ulike selv om vi også er like. Vi er alle mennesker født i den kroppen vi har. Fysiologisk sett kan man enkelt sagt si at kroppen vår reagerer med et stigende blodsukker når man inntar sukker og karbohydrater, men dog ikke. Hvordan reagerer vi da på fett? Og proteiner? Hva med fraværet av næring som mineraler, vitaminer, omega 3 osv? Hva hvis næringsopptaket ikke fungerer til tross for at du spiser «så sunt som bare det» ? Hva når du ikke har fått den informasjonen du kanskje burde hatt krav på?

De som har lest bloggen min en stund, de som følger meg på instagram @positivtfordeg_no der jeg legger ut mest matbilder eller instagram @camillayong og på snap: positivtfordeg har kanskje fått med seg at jeg spiser lite karbohydrater men masse masse fett. Dette fordi det fungerer best for meg og min kropp. Ikke fordi at noen har sagt at det fungerer best for meg, men da jeg startet på utdannelsen via Tunsberg Medisinske skole og fikk ny innsikt i hva kostholdet gjør med kroppen vår og fraværet av livsviktige næringsstoffer (som da blant annet fett) ville jeg teste ut LCHF (Lowcarbhighfat). Tro meg, jeg var superskeptisk, men jeg hadde tidligere aldri prøvd noe lignende. Det jeg iallefall visste var at det kostholdet og livsstilen jeg hadde da ikke var optimal for meg. Not at all. Å spise 8-10 ganger om dagen ødelegger hverdagen. Å få lavt blodsukker i tide og utide ødelegger dagen. Å stå opp hver natt for å gå på do ødelegger nattesøvnen og restituerer ikke en kropp som trente 6-10 ganger i uka ! Nope nope, noe måtte gjøres men jeg hadde nesten gitt opp håpet… ! Helt til jeg testet LCHF. Dag 2 var jeg ikke sulten og sov jeg som en stein, dag 3 hadde jeg ikke mer blodsukkerfall og det ble bare bedre og bedre… !

Just bacon... ! YUM !
Just bacon… ! YUM !
Hjemmelaget nydelig guacamole !
Hjemmelaget nydelig guacamole ! Oppskriften finner du Guacamole

Jeg har vokst opp i et norsk hjem der fett var den store stygge ulven. Men jeg gikk jo alltid sulten selv om jeg spiste masse brød, pasta, poteter, ris- og hverken jeg eller foreldrene mine skjønte noe. Kanskje jeg bare ikke var viljesterk nok? Hmmm… den dag i dag vet jeg jo hva som var «galt» med kroppen min og kosten min. Noe av det kan du lese her, om meg. Jeg hadde desverre for mye sukker (Les: KARBOHYDRATER!) i kroppen min, som igjen førte til høyt blodsukker (over lang tid), som igjen førte til stadig insulinutskillelse ( insulin er jo blant annet et fettlagringshormon, samtidig som det er ugunstig for kroppen å ha flytende rundt over lang tid), og når kroppen min stadig stresset både med trening, skole eller jobb så skiller kroppen ut et stresshormon som heter kortisol. Kortisol er heller ikke gunstig å ha i kroppen i lange tider. Dersom man legger til PCOS og insulinresistens så vet iallefall jeg at kombinasjonen ikke er superduper for ei lita jente, en ungdomsjente og heller ikke i voksenalder !

Om du kan kose deg? ÅHJAAA ! Kosthold skal være Positivt For Deg
Om du kan kose deg? ÅHJAAA ! Kosthold skal være Positivt For Deg. Hjemmelagede karamaller uten sukker, nam nam nam !
Hjemmelaget tomatsuppe med masse ost og egg
Hjemmelaget tomatsuppe med masse ost og egg

Setninger og utsagn som: Spis mindre, beveg deg mer eller der vi blir stilt til veggs med Kcal inn vs kcal ut sliter jeg med å få til å gå opp. Jeg vet at flere ikke får dette til å fungere.

En kalori er ikke bare en kalori. Våre kalorier, eller energien næringsstoffene våre gir fra seg påvirker kroppen vår ulikt. Og det er hvordan kroppen vår blir påvirket av disse næringsstoffene som ofte er essensen til hvordan vi har det. Både mentalt og fysisk.

IMG_1972
Hver eneste dag drikker jeg Aloe Vera juice! Fingermat går aldri av moten !
IMG_0711
Hjemmelaget tortillachips på 1-2-3

Utsagnet spis litt av alt– fungerer heller ikke for alle desverre. Til tross for at de spiser så variert så er det ikke optimalt eller tilfredsstillende nok for «den vanlige mann i gata»

Så dere, dersom du ønsker, kjenner noen som vil eller skal legge om kostholdet, så kan svaret være såre enkelt eller så mye mer komplekst.

Når du drar på tur eller er hjemme eller på besøk er hovedtipset mitt så enkelt som :

P L A N L E G G I N G ! Jepp, rett og slett, PLANLEGGING. Og alle som noen gang har planlagt noe vet at det krever forberedelse. Og de som har forberedt vet at man må tenke fremover og i forkant. Og PS: Jeg har som tanke at mat skal smake godt samtidig som du blir god og mett !

Matpakkehygge på 1-2-3 !
Matpakkehygge på 1-2-3 !

Følg meg gjerne på snap: positivtfordeg og instagram: camillayong og positivtfordeg_no

Én kommentar Legg til din

Kommenter gjerne om du har noe på hjertet <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..