Å leve med et barn med kronisk sykdom

Helsereise/behandlingsreise er et fantastisk tilbud for barn som lever med en kronisk sykdom og i vårt tilfelle gjelder dette astma, allergi og atopisk eksem. Barna bor da 4 uker sammen med andre barn i «samme situasjon» og en forelder er med som ledsager opp til en viss alder på barnet.

Det å skulle leve med en kronisk sykdom kan til tider være både krevende, utfordrende, vondt, skummelt og vanskelig. Det kommer selvfølgelig også ann på på hvor ille barnet er angrepet, hva som trigger de ulike utbruddene og selvfølgelig familie og- livssituasjonen ellers. En annen viktig ting som jeg tenker er verdt å nevne er at, flere som lever med denne sykdommen ser helt friske ut- og noen ganger gir dette også litt grobunn for utfordringer. Likevel, vil jeg påpeke at det å leve med en kronisk sykdom kan være lærerikt. Noe av det jeg har sett hos min datter og hos andre barn er at de ofte er flinke til å ta hensyn til andre, de viser forståelse, de utviser ofte en tålmodighet uten like (ikke alltid med foreldrene- desverre men…) de er ofte takknemlige for at livet faktisk er og kan være fantastisk til tross for at de ikke alltid kan være som andre barn i alle sammenhenger. Flere barn er flinke til å vise omsorg og empati med andre mennesker som også har utfordringer i livet, som gjør at de ikke kan leve helt likt som «alle» andre barn. Flere barn og voksne med (sterk) astma er veldig aktive og er ikke i mindre dårlig form enn om de ikke skulle vært astmatikere. Vi har jo noen norske verdensmestre innen idrett med astma også slik jeg har forstått det, så alt er mulig dersom kroppen tillater det både mentalt og fysisk.

Det er ikke meningen å sette kronisk syke barn i bås. Mange og de aller fleste lever et nokså ukomplisert hverdagsliv til tross for sine utfordringer- det er jo egentlig bare det livet de kjenner til. Men likevel, likevel, føler jeg at jeg noen ganger kan si, at barnet selv og familien rundt dem kan oppleve hverdagene noe annerledes enn det familier med helt «friske» barn gjør, spesielt når utbruddene står på som værst.

Jente som gleder seg til avreise !
Klar for avreise !
Mor og datter på vei til Geilo- spente begge to
Mor og datter på vei til Geilo- spente begge to
Nydelig på Geilomo med den flotte regnbuen!
Nydelig på Geilomo med den flotte regnbuen!

Vi har to ganger tidligere i Elines liv vært på Helsereise til Gran Canaria, en opplevelse som har vært uunnværlig. Og nå, i skrivende stund er vi altså på Geilo. Geilomo barnesykehus og her skal Eline være i 4 uker. På mandag er en uke gått allerede og hun stortrives her. De er med på så mange ulike og forskjellige aktiviteter, de har funnet venner for livet- og foreldrene er på en måte til overs, ha ha ! Bare sånn at dere ikke blir forvirret: Det er skoleplikt for barna hver eneste ukedag. De blir også fulgt tett opp av helsepersonell hver eneste dag, de får tilpasset deilig og flott kost, det taes hensyn til barnas behov hele tiden- opplegget her på Geilomo og på Gran Canaria kan jeg bare skryte opp i skyene ! Helt helt utrolig flott og lærerikt for både voksne og barn.

Barna får venner for livet og storkoser seg uansett vær og vind !
Barna får venner for livet og storkoser seg uansett vær og vind ! På Geilomo i dag !

IMG_1332

Verdens beste pappa kom på besøk for helgen
Verdens beste pappa kom på besøk for helgen

Tanken var å skulle blogge da vi var på vei til Geilo- men pga manglende nett på NSB ble det bare med tanken. Dårlig nettilgang på Geilo gjorde det ikke bedre- men det som desverre har tatt helt piffen fra meg er at jeg har vært skikkelig syk- jeg er også født med kronisk astma og allergi. Og to ganger i halvåret er jeg ordentlig nede for telling. Føler meg som en skikkelig SJUKLING- og blir andpusten av å gå opp 2 trappetrinn. Jeg sover nesten ikke, jeg tar forstøverapparat flere ganger om natta og jeg hoster og harker og pusser nesa som en tullebukk ! Not kidding. Haha, huffameg !

Følg gjerne med på snap: positivtfordeg

Har dere barn som sliter med kronisk astma, allergi og- eller atopisk eksem, ta kontakt med fastlegen og be dem sende en henvisning. Jeg syns at barna våre bør få muligheten til å få oppleve dette ! PS: Det er noe aldersgrenser på oppholdene, men dette får dere informasjon om.

God god søndag !

Følg meg gjerne på snap: positivtfordeg /instagram: camillayong og positivtfordeg_no

Én kommentar Legg til din

Kommenter gjerne om du har noe på hjertet <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..