Hvilken treningsform forbrenner mest, finnes det?

Kjære lesere

… jula er snart over ( vel, ikke for de som mener at den varer helt til påske da, hi hi  ❤ ), og for de som ønsker å ta i et tak etter all julemat og julegodis har nok alle antenner ute !

IMG_1917

Spørsmålene er ofte: » Hvordan forbrenne mest mulig på kortest mulig tid» og «hvilken treningsform forbrenner mest»?

Jeg elsker pullups
Jeg elsker pullups
... jeg burde gjøre yoga
… jeg burde gjøre yoga
Jeg elsker styrketrening
Jeg elsker styrketrening

Og jeg kan svare langt- og jeg kan svare kort. Jeg har heller ingen fasitsvar da vi både spiser og reagerer ulikt på både kost og den treningsformen vi bedriver. Noen trener inne. Noen trener ute. Noen kan ikke løpe, andre kan ikke sykle. Vi er og blir forskjellige men vi vil ofte det samme. How ?

Det jeg har erfart gjennom livet (er jo blitt så gammel nå) både hva gjelder trening og kost personlig, men også ved å være instruktør, personlig trener, kostveileder, treningsveileder- er at vi må ha motivasjon. Vi må ha motivasjon til å gjøre det vi ønsker for å oppnå de resultatene vi ønsker. Vi har veldig ofte inspirasjonsskilder også som driver oss mot målet/målene våre. Både motivasjonen og inspirasjonen kan forandre seg «as we go»- noe som er både utviklende og positivt. Men hva motiverer oss? Og har vi den rette informasjonen? Hva har vi prøvd før som fungerer? Hva har vi prøvd før som ikke fungerer? I tillegg til motivasjon og inspirasjon hjelper det med kunnskap.

For å ikke rote meg helt bort, så skal jeg prøve å komme frem til poenget mitt, altså å skulle svare på spørsmålene som er ovenfor:

Punkt 1. For å forbrenne må kroppens hormon(er) fungere ! Og ja- enklest vil være å nevne insulin. Insulin er et hormon. Best kjent som fettlagringshormon og det hormonet mennesker med diabetes 1 og diabetes 2 har trøbbel med (enkelt forklart!) Når vi spiser karbohydrater og proteiner og fett responderer kroppen på dette ut i fra mengden. Når du spiser karbohydrater for eksempel, poteter, ris, brød, brus, juice, melk, godis, kaker, vafler responderer kroppen med å få et høyere blodsukker- vi reagerer ulikt også her, men det er ingen tvil om at blodsukkeret stiger. Når blodsukkeret stiger skiller kroppen ut insulin (husker du at dette er et fettlagrinshormon?) for å få blodsukkeret ned igjen, helst til normalen. Når vi trener vil blodsukkeret ofte synke. Dersom vi da kjenner at kroppen trenger mat under trening, må vi spise noe som får blodsukkeret opp igjen. Da spiser eller drikker vi noe med karbohydrater (fordi vi er opplært til det- og for at det akkuratt da kan være det lureste) og kroppen skiller så ut insulin igjen. Denne berg og dalbanen er det ikke alle kropper fungerer på fordi kroppen lagrer fett og eller betennelser i form av vondter,

Så hva kan få kroppen til å ha et stabilt blodsukker som igjen vil være med på å forsørge fettforbrenningen positivt? Nå i jula har det vært helt perfekt for meg. Å spise mengder av fettrik mat som ribbe, kjøttkaker, pølser, annet kjøtt, grønnsaker og saus. Som noen muligens har fått med seg så lever jeg et lavkarboliv- et #karbolettmedmyefett – kosthold er det kostholdet som fungerer best for meg. Jeg har i flere år levd med et «vanlig norsk sunt kosthold» men det har ikke vært et funksjonellt kosthold. Jeg er utrolig takknmemlig for at jeg kom over Kost og ernæringsstudiet ved Tunsberg medisinske skole- dette bidro til at jeg fikk mer kunnskap om kropp og ernæring og hvordan dette påvirker oss. I tillegg forstod jeg endelig hvorfor jeg har hatt det som jeg jeg har hatt det med diagnosene PCOS, insulinresistens, «diabetesmagen» og diabeteskroppen osv osv.

– fett påvirker ikke blodsukkeret. Fett øker ikke utskillelsen av insulin. Ergo- da slipper jeg berg og dalbane og unødvendig fettlagring. Hva gjelder proteiner går jeg ikke nærmere inn på dette da protein spiller mindre rolle (ikke uvensentlig rolle) ifht jakten på det perfekte blodsukkeret som igjen gir positivt lite insulin i kroppen, som igjen gir mindre betennelser og fettlagring.

Det som gir meg motivasjon er å vite at jeg kan gjøre det som fungerer best for meg og min kropp hva gjelder kostholdet- og når jeg skjeier ut, så vet jeg hvor jeg skal hente meg inn igjen.

#karbolettmedmye fett kosthold
#karbolettmedmye fett kosthold
IMG_9389
Deilig, fargerikt, smakfullt grillspyd

 

IMG_9475
Deilige bær med masse antioksidanter

 

IMG_0511
Hjemmelaget is-kaffe med egg, kaffe, fløte og isbiter

 

Punkt 2. Når kroppen så er i sitt høykarbo eller lavkarbomodus så er treningen det veldig mange av oss fokuserer på. Hvilken treningsform gir best resultater? Fortest mulig?

Og når det kommer til dette punktet mener jeg, at den treningsformen som forbrenner mest, er den treningen du gjør best. Den treningsformen som motiverer DEG, er den treningen der du forbrenner mest! Høres det fornuftig ut? Hvis du misliker å løpe (av flere grunner), hvordan blir treningsøktene dine da? Når du elsker å sykle, hvordan er treningsøktene dine da? Hvor henter du energi og motivasjon fra? Hvis du elsker å ro, hvorfor skal du da svømme? Fordi naboen gjør det? Fordi venninnen din sier det er den beste treningsformen?

Hva hvis du fysisk ikke har mulighet til å jogge, ro, gå på ski, svømme, sykle? Er dette ensbetydende med at du ikke vil få de resultatene du ønsker? Hva hvis du elsker styrketrening, egenvektstrening og annen type trening? Vil du da ikke kunne få de resultatene du ønsker? Dette er på en måte satt på spissen- men på den annen side har jeg ofte tenkt på dette.

Personlig har jeg alltid ønsket å elske å jogge. Men jeg liker det ikke. Jeg er snart 34 år- og enda liker jeg det ikke. Derfor gjør jeg det sjeldent. Og når jeg gjør det så gjør jeg det heller kjapt. Altså, intervaller (dette er en annen side ved forbrenning og motivasjon og resultater, men det trenger jeg ikke komme innpå her, hihi). Når overskriftene ofte er: «Løping gir den beste forbrenningen» så tenker jeg «hjelp- nok en løpetur jeg aldri kommer til å gjennomføre. Hverken ute eller på tredemølla.» 

Så dere, kanskje vi i år kan tenke: Den treningen som motiverer deg, den som gir deg G L E D E, energi, fysisk og mentalt overskudd- den treningsformen forbrenner mest, fordi da gjør du treningen best ! … slik tenker jeg. Hva tenker du ❤ ?

Og med dette tar jeg meg en hæppy tur på treningssenteret og ønsker dere en fortsatt nydelig dag- nest siste dagen i 2014

Be the best version of you!
Be the best version of you!

Positive tanker gir positive resultater

2 kommentarer Legg til din

  1. Randi sier:

    Åh, så herlig at noen endelig skrev dette svart på hvitt. Treningen er jo ikke gøy hvis en misliker akkurat den aktiviteten, og ja… Hater man å løpe så gir en mest sannsynlig ikke alt på den turen. Tommel opp for et fornuftig innlegg altså!

    1. Så hyggelig med tilbakemelding Randi. Jeg tror det er flere som føler «presset» ifht hvilken treningsform mange «eksperter» og ikke- eksperter foreslår som den mest effektive treningsmetoden. Iallefall vet jeg at jeg selv har følt presset. Det viktigste er at vi liker det vi gjør og gir gass og får treningsglede. Dette gir selvfølgelig ofte mer resultater enn når vi gjør noe vi ikke liker eller kan 😉 Ønsker deg en fortsatt fin kveld og et godt nytt år 😉

Kommenter gjerne om du har noe på hjertet <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..