Natron, vidundermiddel for en friskere kropp? (redigert)

Hei kjære lesere. PS: Ok, jeg starter dette innlegget med PS, fordi, mens jeg satt og skrev dette innlegget gikk jeg tilbake til den bloggen der hvor jeg hadde lest om natron og dets positive virkninger. Det er kommet over 500 kommentarer til denne flotte damen som kommer med velmenende (kostholdsråd), da ut i fra sin egenerfaring, en erfaring ingen kan ta fra henne, da den er hennes ! Hun får mange kritiske og negative tilbakemeldinger fra mennesker som stiller seg undrende til at hun kan komme med disse positive påstandene om natron da hun ikke er kjemiker, utdannet innen helse, biokjemi osv osv. De som kommenterer har jeg få formeninger om- de kan være utdannet både leger og kjemiker og biokjemikere. Det lagt ut diverse artikler og vitenskapelige bevis og fakta til høyre og til venstre- og alt dette bare (mistforstå meg rett) fordi hun ville komme med positive opplevelser hun har hatt ved å tilføre et par glass natron om dagen. Poenget mitt er nok, at i denne bloggverden så blir det gitt uttallige både positive og negative råd. Vi mennesker er ulike og spiser og reagerer ulikt. LCHF/Lavkarbo får gjennomgå, det legges ut mange «vitenskapelige studier» om dette også- men hva er egentlig vitenskapelige studier? Noen mennesker sier at de kun tror på det som er vitenskapelig bevist. Det er helt ok. Men flere og flere har forstått at vitenskapelige studier, ikke er annet enn vitenskapelige studier. Det betyr ikke at alt som er vitenskapelig bevist er fakta. Ny kunnskap kommer og det tror jeg vi må være åpne for. Vi lever i en dynamisk verden- og det vil alltid være noen der ute som har kommet lenger enn oss. Jeg la merke til en i kommentarfeltet som absolutt ikke har noensomhelst bakgrunn innen dette temaet- og den personen av alle stiller seg kritisk til denne damens innlegg. Å skulle surre rundt og være kritisk til noe du selv ikke har belegg for- og samtidig saumfare internett for å motbevise andre- ja da tenker jeg at man like gjerne kan gå stille i dørene. Eller er det ok at alle som vil kan rakke ned på alt man skriver? Jeg må si at jeg med stor usikkerhet legger ut dette. Jeg ville bare, som damen over, komme med noen velmenende råd. Jeg er utdannet innen kost og ernæring- men det gjør meg på langt nær til noen ekspert. Men betyr det da at jeg ikke får lov å blogge om det? Hva tenker du? Vel, her kommer blogginnlegget som jeg skrev det: —————————————————————————————————————————————————————————- For lenge lenge siden kom jeg over denne bloggen der en herlig dame skrev om natron og der hvor hun skrev en hel masse fantastiske virkninger natron har for kroppen vår- og andre bruksområder. Nå som jeg har vært nede for telling noen dager- måtte jeg bare finne raske løsninger for å bli fortest mulig frisk igjen, og da slo det meg. NATRON! Det skal jeg teste ut! Jeg vil bare poengtere; det første jeg gjorde var å kaste i meg høykonsentrert C-vitaminer, 2000mg, et par ganger om dagen. Dette C-vitaminfenomenet og hvorfor man skal ta så store doser kan du lese om hos fantastiske Melissa Spania da jeg ikke har hatt muligheten til å lage et eget innlegg om dette. (Jeg testet det ut ca.5 dager, drakk 1-2 kopper daglig med 1 ts natron, men jeg merket ikke noe så jeg lot det egentlig være). Vel, over til natronfenomenet igjen. Natron er billig og det skal visst være bra for kroppen! Ved å drikke et par kopper eller mer med 0,5 ts- 1 ts natron hver dag over en tid (som jeg regner med du selv kan bestemme- et par uker kanskje?) kan muligens positive ting skje med kroppen din dersom du sliter med plager som halsbrann, smerter i ledd/muskler (?), lite energi osv. Det sies at dersom kroppen din har en for sur pH-balanse, så må denne justeres ned. Det poengteres også at ved for sur pH-balanse vil kroppen holde igjen fett- WHAT?!  (i følge dette innlegget)!

PPS: Jeg kommer ikke med fasit svar på om natron fungerer- ei heller hvordan det fungerer. Men det er veldig spennende å høre og lese og evt.teste ut noe så enkelt som andres råd istedet for å måtte ty til legemidler som både koster penger- og som ofte gir oss flere negative bivirkninger. Igjen- hvilke bivirkninger man får av natron etter å ha prøvd det ut i vann et par uker- vet jeg heller ikke men jeg ønsker likevel og poste dette innlegget og høre om noen av dere har innspill:

Dette kan natron gjøre for deg og din kropp i følge (kopiert fra bloggen ovenfor): 1. Natron er et saltkonsentrat med en pH på 8,6. Dette er mye mer potent enn vanlig salt, og uskadelig for kroppen? 2. Natron nøytraliserer syre, både i kroppen, utenpå kroppen, på kjøkkenet, på badet, for tennene, for hendene, for tøy og for gøy. 3. Natron skader ikke miljøet, tvert imot, den øker livsenergien i kropp, sinn og natur. 4. Natron reagerer med syre, derfor er den ideèl å bake med, lage såper med, lage tannkrem av og en rekke andre bruksområder. 5. Natron desinfiserer og gjør overflater klinisk rene uten å tørke dem ut. 6. Natron er bra for de med allergier, utslett og hudproblemer, som også er et syreproblem? 7. Natron renser vårt tarmsystem om du drikker det blandet med vann? 8. Natron kan lages som et organisk sprøytemiddel, skadedyr liker det ikke, og ugress gror i syrlig jord og tåler ikke natron. Fint å bruke i hagen. Kutt ut roundup og andre Monsanto og Bayer lagde produkter og sats på natron isteden. 9. Natron er fint å bruke til bilvask, svømmebasseng, spa arealer, toaletter og annet. IMG_7132

IMG_7141 Kanskje du har noen tips, har du lest, lært eller testet ut noe?

Positive tanker gir positive resultater

4 kommentarer Legg til din

 1. Pernille Nylehn sier:

  Hie, jeg ser du lenker til bloggen min. Jeg tror nok ikke du har lest den, elelr bloggen min for øvrig, særlig nøye. Hadde du det gjort, ville du visst at jeg er veldig langt fra å være tilhenger av natron som vidundermiddel. Du vil også kunne lese at påstander om at det ene eller andre middelet «justerer pH i kroppen» savner rot i virkeligheten. Rettere sagt, man kan alltids påvirke pH hvis man inntar veldig store mengder av for eksempel natorn, men da vil man bli alvorlig syk. Kroppen er avhengig av en stabil pH på ca. 7,3, og det regulerer den helt selv uten at vi trenger tenke på det.

  Du sier du er utdannet innen kost og ernæring. Du får unnskylde, men når du sier at natron kan regulere pH og «beskytte energikroppen», kan ikke den utdannelsen innbefatte så mye om normal fysiologi og biokjemi. Den kan heller ikke innbefatte så mye uorganisk kjemi, når du sier natron er et «saltkonsentrat» som er «mer potent» enn vanlig salt.

  Jeg vet en del av det du skriver er sitater fra en annen blogg. Men man må regne med at du står inne for det som står der. Jeg synes det er merkelig at du bare svelger disse påstandene uten å sette deg grundigere inn i saken.

  Vennlig hilsen
  Pernille Nylehn
  Lege
  Blogg: http://perpelle.wordpress.com/

  1. Hei kjære Pernille.
   Takk for innspill/svar. Jeg ønsker å komme med et svar til deg og jeg håper du leser det. Du har helt rett, jeg har ikke lest bloggen din før- jeg husker ikke om jeg fant den ved å google etter syre/base/pH eller om jeg klikket meg inn på den dersom du var en av kommentatorene til bloggen jeg refererte til med natron-innlegget. Jeg har heller ikke lest innlegget ditt om syre, base, pH særlig nøye heller (og det har jeg poengtert i teksten)- men jeg leste såpass at jeg (tror) jeg skjønte at du har en del peiling på området. Dersom du hadde lest mitt innlegg nøye ville du muligens ha lagt merke til at jeg ikke har referert til at du er tilhenger av natron. Det var den førstnevne bloggen jeg refererte til om dette.
   Videre i innlegget nevner jeg at jeg har utdannelse innen kost og ernæring, men poengterer igjen at jeg er langt i fra ekspert. Uten at jeg skal henge ut ulike yrkesgrupper, så vil jeg desverre kunne påstå, og jeg poengterer dette da du selv velger å undertegne som lege, at man ikke er eller kan bli utlærd på alle områder. Spesielt ikke hva gjelder kost, ernæring og kropp. Har jeg rett? (Se f.eks på debattene om mettet fett/karbohydrater og hva dette gjør med kroppen vår både fysiologisk og biologisk- her er ekspertene ytterst uenige i masse). At jeg ikke er ekspert eller kan forsvare alle tema jeg ser på som spennende og interessante, bør vel ikke stoppe meg fra å blogge om det? Du sier at «man alltids kan påvirke pH hvis man inntar veldig store mengder av f.eks natron, men da vil man bli alvorlig syk»- er det sånn at man bare kan ta for mye? Jeg skjønner ikke helt hva du vil frem til. Det er vel ikke sånn at vi blir overdosert bare vi velger å innta vann med natron (i ulike mengder/tidsrom sånn jeg har skjønt det)? Og hvordan vil du forklare de positive effektene flere av menneskene som jeg leste om i bloggen får- og at pH-balansen har blitt bedre? Det er uansett spennende syns jeg.
   Likevel vil jeg gjerne si at jeg skjønner tankegangen din ifht å skulle kunne faget mitt- og det var derfor jeg var skeptisk til å legge ut dette innlegget da jeg selv egentlig ønsker å ha god kunnskap om det jeg skriver om (noe jeg desverre ikke har i dette tilfellet). PS: Jeg tar nå bort linken til bloggen din da jeg tenker at du muligens ikke ønsker å ha den her.

   1. Pernille Nylehn sier:

    Hei og takk for svar!
    For det første: Ingen har nektet deg å blogge om natron. Jeg kommer med motbør, ikke sensur. Det samme gjelder bloggen til Heidi, som du viser til. Hun fikk mye motbør fordi hun kom med mange (litt for) fantastiske påstander, men såvidt jeg husker var det ingen som prøvde å nekte henne å skrive. Jeg får også motbør på min blogg, det synes jeg er inspirerende, ikke fornærmende. Noen ganger skriver folk stygge ting og kaller meg for idiot og verre ting. Jaja, det får jeg tåle. Den som ikke tåler motstand får la være å blogge.

    For det andre har jeg ikke påstått å ha fasiten når det gjelder kosthold. Men jeg har en del grunnleggende kunnskap om kjemi og fysiologi, jeg har satt meg veldig grundig inn i teoriene om at kosthold skal påvirke pH-balansen, og mener jeg har svært godt grunnlag for å uttale meg. For å si det kort: De holder ikke vann. Man påvirker ikke pH i kroppen ved å kutte ut ditt eller begynne med datt. Det er umulig. For det første er det ingen mat som har så høy/lav pH at den kan påvirke pH (med mindre man spiser enorme mengder av spesiell mat), for det andre kompenserer kroppen glatt. Hvis du leser den bloggposten du viste til, forklarer jeg nøye alle de mekanismene kroppen bruker for å holde pH stabil.

    Hvorfor folk føler seg bedre ved å «bedre pH-balansen»? Mange av de diettene som angivelig skal påvirke pH inneholder sunn mat, f eks mye grønnsaker og mindre junk-food og sukker. Det er åpenbart at man føler seg bedre hvis man spiser sunnere. Men det er ikke fordi pH forandres. Og hvis du går disse pH-teoretikerne nærmere etter i sømmene, kan de ikke oppvise bevis på at pH fatisk forandrer seg ved å følge deres diett. Noen opererer med uirnprøver, men det er ikke et mål på pH i blodet eller kroppen. Hvis det var så enkelt, hadde vi brukt urinprøver i helsevesenet for å følge med pH i stedet for blodprøver som krever rask analyse på spesielle maskiner. Det er nemlilg sistnevnte som skal til for å måle reell pH.

    Om natron er farlig i små mengder? Nei. Om du tar en teskje et par ganger om dagen er det helt uproblematisk, og hvis du synes du blir friskere av det må du bare fortsette. Det jeg sa er at det kan være farlig i store mengder.

    Når det gjelder din kompetanse: Når du sier du er utdannet innen kost og ernæring (jeg finner ikke helt ut av hva slags utdannelse du har utenom idrettshøyskolen, som er vel ikke kan kalles et ernæringsstudium), og at du driver med kostveiledning, gir det deg en viss autoritet. Da mener jeg at du har et visst ansvar for å gi etterrettelig informasjon, ikke bare lenke til en blogg her og der. Du kan godt være uenig, og igjen, jeg har ikke bedt deg slutte å blogge om noe som helst! jeg sier bare at du bør skrive ting du kan stå inne for. Ikke for å skryte, men når jeg skriver en bloggpost bruker jeg masse tid på å sjekke og dobbeltsjekke fakta. Artikkelen du lenket til (som du bare må fortsette å lenke til hvis du vil) brukte jeg mange dager på, og har justert den flere ganger, bl.a. etter tilbakemelding fra andre fagfolk.

    Det er veldig mange som synser om helse og kosthold. Hvis jeg skulle mene noe om alle hadde jeg ikke hatt tid til annet. Men du virker som et seriøst menneske. Derfor synes jeg det er verdt å komme med innspill. Så velger du selv om du vil bry deg om det eller ei. 😉

    Beste hilsen
    Pernille Nylehn

   2. Hei igjen Pernille.
    Jeg blir litt ambivalent i forhold til hvordan jeg ønsker å respondere denne gang- for jeg ønsker ikke å lage et masse oppstyr og skyte frem og tilbake. Jeg tolker tilbakemeldingene dine som om du kverrulerer ved natron på en måte som jeg ikke ser som veldig relevant i forhold til min bloggpost (kverruleringen, ikke selve innspillet om pH- da jeg ser på dette som ytterst relevant). Du sier selv at små mengder ikke er farlig- ok, dersom du ser på min bloggpost, så er det akkurat små mengder jeg viser til. Ditt svar ifht at folk føler seg bedre ved å «forandre pH-balansen» dreier seg om kostomlegging hvis jeg har forstått det riktig? Det er ikke det min bloggpost handler om- det er kun inntak om natron og om den har de fantastiske effektene som blir (påstått) i Heidis bloggpost. At de er så fantastiske er jo akkurat det som var så spennende- det er også hennes subjektive opplevelser, og det kan ingen ta fra henne.
    Jeg har somsagt, igjen, ikke fordypning i pH, base/syre- og jeg er kjempetakknemlig for at du kan så mye om dette- og gir meg tilbakemelding. Når det er sagt, så tror jeg kanskje jeg lar meg provosere litt av måten du ordlegger deg på. Ikke at du kommer med innspill. Konstruktiv, gjerne kritisk kritikk er nyttig. Påstander og bedrevitende- holdninger blir for meg bare feil. Hva jeg må tåle og ikke tåle for å få lov til å blogge er strengt tatt ikke noe du behøver å bekymre deg om. Mulig jeg tar feil, men det kan virke som du er opptatt av at man skal ha «den perfekte» utdanning for å si noe om kost og ernæring. Jeg har tatt kost og ernæring på Tunsberg Medisinske høgskole i tillegg til idrett grunnfag, mellomfag osv. Dersom du tenker at det er relevant kan jeg også nevne at jeg tar sosionomutdanning ved siden av (jeg ser absolutt ikke dette som relevant ifht bloggposten). Jeg blir motivert til å sette meg litt mer inn i akkurat pH/syre/base da jeg kan lite om det (jeg skal lese innlegget ditt nøyere). Likevel vil jeg igjen bare si, at jeg ikke ønsker å lage store debatter om dette. Takk for innspill og ha en fin dag.

Kommenter gjerne om du har noe på hjertet <3

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..